Alev Alatlı'nın ölümü, edebiyat dünyasını derin bir üzüntüye boğarken, sevenleri ve okurları tarafından büyük bir kayıp olarak değerlendiriliyor. Alatlı, eserleri ve fikirleriyle Türk kültür hayatına önemli bir miras bırakmıştır.

Türkiye genelinde geniş bir okur kitlesine sahip olan Alev Alatlı, kaleme aldığı eserleriyle bilim, sanat ve kültür alanlarında önemli bir iz bırakmıştır. Ailesine, sevenlerine ve edebiyat dünyasına başsağlığı dileriz.

Alev Alatlı Kimdir?
Düşünce ve edebiyat dünyamızın değerli ismi Alev Alatlı'nın özgeçmişi...

1944'te İzmir'de doğdu.  Liseyi Tokyo'da okudu. Ekonomi & İstatistik lisansını ODTÜ, Ekonomi & Ekonometri Yüksek Lisansını Fulbright bursu ile gittiği ABD, Vanderbilt Üniversitesinden (Nashville,Tennessee) aldı. 

Felsefe öğrenimine  de başlayan Alatlı doktora çalışmalarını New Hampshire, Dartmouth College'de sürdürdü. İlâhiyat, Düşünce ve Medeniyet Tarihi üzerinde yoğunlaştı. 1974'de Türkiye'ye döndü,

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Ankara Devlet Planlama Teşkilatında kıdemli ekonomist olarak çalıştı.

California Üniversitesi (Berkeley) ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları yürüttü.

Cumhuriyet Gazetesi ile birlikte "Bizim English" adında bir dergi çıkaran Alatlı, daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı olarak görev aldı.

1985 ve 1986 yıllarında Edward Said'in "Haberlerin Ağında Islam" (Covering Islam) and "Filistin'in Sorunu" (The Question of Palestine) yayınlandı. Filistin davasını duyurmak üzere yaptığı çalışmalar, 1986'da Tunus'ta sürgünde olan Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası" ile onurlandırıldı.

2006 yılında Rusya'da Mihail Aleksandroviç Şolohov 100. Yıl Edebiyat Ödülü'nü aldı.

2014 yılında edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünün sahibi oldu.

2012 yılında Bülent Ecevit Üniversitesi; 2017 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından fahri doktora payesi ile onurlandırıldı.

2005-2017 yılları arasında Kapadokya Meslek Yüksekokulu mütevelli heyet başkanı olarak görev yapmıştır. 2017 yılı itibariyle de Kapadokya Üniversitesi mütevelli heyet başkanı olarak görevini sürdürmektedir.

Eserleri
Yaseminler Tüter mi Hâlâ
İşkenceci
Aydın Despotizmi
Viva La Muerte / Yaşasın Ölüm
Nuke Türkiye
Valla Kurda Yedirdin Beni
O.K. Musti Türkiye Tamamdır
Kadere Karşı Koy A.Ş.
Eylül 1998
Schrödinger'in Kedisi Kâbus
Schrödinger'in Kedisi Rüya
Safsata Kılavuzu Laf Ola Beri Gele:
Şimdi Değilse Ne Zaman
Aydınlanma Değil Merhamet
Dünya Nöbeti
Hayır Diyebilmeli İnsan
Hatırla Geçmişin Geleceğindir
Eyy Uhnem Eyy Uhnem
Yorumsuz
Aklın Yolu da Bir Değildir
Hollywood'u Kapattığım Gün
Batı'ya Yön Veren Metinler I Kökler / Orta Çağlar (?-1350)
Batı'ya Yön Veren Metinler II Rönesans / Protestan Reformu Erken Modern Dönem / Bilim Çağı (1350-1650)
Batı'ya yön veren metinler / 3, Aydınlanma. Burjuvazi yüzyılı. Bilim çağının zaferi : (1650-1800).
Batı'ya yön veren metinler / 4, Modernite. 1914 ve sonrası. Kaotik modern dünya. Üçüncü bin yılın eşiğinde : (1800-1970).
Funda'nın Mutfak Rehberi
Beyaz Türkler Küstüler
Ben Böyle Düşünüyorum! Demekle Olmuyor
Fesüphanallah!-Nasihatname 1
Hafazanallah!-Nasihatname 2