Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna dayanılarak çıkarılmış olan “İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler 23.08.2024 tarihli ve 32641sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Açıklamada, söz konusu değişiklikler ile güncel ihtiyaçlar ve sorunlar doğrultusunda tüketicileri koruyucu düzenlemeler getirildiğini bildirildi. İlgili düzenlemeler ile ön bilgilendirme, sözleşmenin zorunlu içeriği, şekil şartı, cayma hakkı, yetki belgesi gibi hususlara yer verilerek tüketicilerimizin ekonomik menfaatlerinin korunması amaçlanmaktadır. İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği’nin “Kapsam”, “Ön Bilgilendirme”, “Sözleşmenin Zorunlu İçeriği”, “Cayma Hakkının İstisnaları”, “Bilgilerin Saklanması” başlıkları ve Yetki Belgesi bölümünde yer alan “Başvuru Koşulları”, “Başvurunun Değerlendirilmesi” “Geçerlilik Süresi” ve “Belge İptali” başlıklarında değişiklikler yapıldı.

Öte yandan iş yeri dışında satış yapan satıcı ve sağlayıcılara ilave yükümlülükler getirildi.

Satıcı ve sağlayıcı ile tüketici arasında kurulan sözleşmenin zorunlu içreğinde yapılan değişiklikler ile tüketicinin satıcı ve sağlayıcıya hızlıca ulaşmasına imkan veren ilave iletişim bilgilerine yer verilmesi zorunlu hale getirildiği duyurulan açıklamada şunlar aktarıldı:

"Böylelikle, tüketicinin haklarını kullanırken muhatap bulmada yaşadığı sorunların önüne geçilmesi ve cayma hakkının kullanılmasının kolaylaştırılması amacıyla, satıcı ve sağlayıcının önceden oluşturacağı sistem üzerinden kısa mesaj, elektronik posta gibi yöntemlerle cayma hakkının kullanılabilmesi mümkün kılınmıştır. Diğer taraftan, cayma hakkının kullanım şartlarına ilişkin detaylı bilgilerin tüketiciye el yazısı ile yazdırılması sağlanarak, tüketicilerin bu konuda aldatılmasının ve yanıltılmasının engellenmesi hedeflenmiştir. Önceki Yönetmelik ile satıcı ve sağlayıcı tarafından “Cayma Hakkının İstisnaları” başlıklı maddede yer alan hükümlerin tüketicinin haklarını suiistimal edecek şekilde uygulanması sebebiyle bu madde tekrardan düzenlenmiş ve aktivasyon kodu, kart kazıma gibi yöntemlerle istisna kapsamında değerlendirilen ürünlerde tüketicilere cayma hakkı tanınması sağlanmıştır. Daha nitelikli satıcı ve sağlayıcıların yetki belgesi alması amacıyla İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği’nin Yetki Belgesi bölümünde yer alan “Başvuru Koşulları”, “Başvurunun Değerlendirilmesi” “Geçerlilik Süresi” ve “Belge İptali” başlıklarında değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişikliklerle, yetki belgesi başvuru şartları ağırlaştırılmış, yetki belgesi yenileme sürecinde yetki belgesiz satış yapmasını önleyecek şekilde ek süre tanımlanmış ve Yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespit edilmesi halinde yetki belgesinin iptal edilmesi süreci kolaylaştırılmıştır."

 

Hibya Haber Ajansı