Osmaniye'de karın ağrısı şikayetiyle hastaneye giden bir kadının midesinden 2 kilo saç çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştiren doktor, hastada nadir görülen "Rapunzel Sendromu" teşhisi koydu.

Osmaniye'de yaşayan 38 yaşındaki Ayşe G., uzun süredir karın ağrısı çekiyordu. Ağrılarının şiddetlenmesi üzerine hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda Ayşe G.'nin midesinde büyük bir kitle olduğu belirlendi.

Ayşe G., acil ameliyata alındı. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat sonucunda, Ayşe G.'nin midesinden 2 kilo saç çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Dr. Seçkin Akküçük, hastada Rapunzel Sendromu olduğunu teşhis etti.

Rapunzel Sendromu Nedir?

Rapunzel Sendromu, trikobozoar olarak da bilinen, nadir görülen bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip kişiler, saçlarını ve diğer tüylerini yutma eğilimindedir. Yutulan saçlar midede birikerek büyük bir kitle oluşturur. Bu durum, karın ağrısı, kusma, mide bulantısı ve kabızlık gibi belirtilere neden olabilir.

Tedavisi Nedir?

Rapunzel Sendromu'nun tedavisi, psikiyatri ve cerrahi müdahalenin birlikte uygulanmasıyla gerçekleştirilir. Hastaya psikoterapi uygulanarak saç yutma alışkanlığı ortadan kaldırılmaya çalışılır. Cerrahi müdahale ile de midedeki saç kitlesi çıkarılır.

Uzmanlar, saç yutma gibi sıra dışı davranışlar gözlemleyen kişilerin bir psikiyatriste başvurması gerektiğini vurguluyor. Erken teşhis ve tedavi, Rapunzel Sendromu'nun neden olabileceği ciddi sağlık sorunlarının önlenmesi için büyük önem taşıyor.

Ameliyattan sonra sağlık durumu iyiye giden Ayşe G., taburcu edildi. Psikiyatrik tedaviye devam eden Ayşe G.'nin, Rapunzel Sendromu'ndan tamamen kurtulması için uzun süreli bir desteğe ihtiyacı olduğu belirtiliyor.