ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray'ın Gül Bahçesi'nden yaptığı açıklamada anlaşmanın “düşmanlıkların kalıcı olarak durdurulması için tasarlandığını” ve Çarşamba günü yerel saatle sabah 4'te yürürlüğe gireceğini söyledi.
Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Lübnan ve İsrail arasındaki fiili sınıra atıfta bulunarak yaptıkları ortak açıklamaya göre ateşkes “kalıcı sükunetin yeniden tesis edilmesi için gerekli koşulları yaratacak ve her iki ülkede yaşayanların Mavi Hattın her iki tarafındaki evlerine güvenli bir şekilde dönmelerine olanak tanıyacak.”
Anlaşma, müzakerecilerin kalıcı bir ateşkesin temeli olarak tanımladıkları 60 günlük bir çatışmaların durdurulmasını öngörüyor. Bu süre zarfında Hizbullah savaşçılarının İsrail-Lübnan sınırından yaklaşık 40 kilometre (25 mil) geri çekilmesi, İsrail kara kuvvetlerinin de Lübnan topraklarından çekilmesi bekleniyor.
İsrail güvenlik kabinesi 60 günlük ateşkes önerisini oylamak üzere toplandıktan sonra televizyonda yaptığı açıklamada Netanyahu, anlaşmayı uygulamaya hazır olduğunu söyledi ancak Hizbullah tarafından bir ihlal olması durumunda İsrail'in "tam askeri hareket özgürlüğünü" koruyacağını da sözlerine ekledi.
"Anlaşmayı uygulayacağız ve herhangi bir ihlale güçlü bir şekilde karşılık vereceğiz. Netanyahu, "Birlikte zafere kadar devam edeceğiz" dedi.
Beyaz Saray Gül Bahçesi'ndeki konuşmasında Biden, "Bugün varılan anlaşmaya göre, yarın yerel saatle sabah 4'te yürürlüğe girecek şekilde, Lübnan-İsrail sınırındaki çatışmalar sona erecek." dedi.
Biden, "Bu, düşmanlıkların kalıcı olarak sona ermesi için tasarlandı. Hizbullah ve diğer terör örgütlerinden geriye kalanların, vurguluyorum, İsrail'in güvenliğini bir daha tehdit etmesine izin verilmeyecek.
Bugünkü duyuru kritik bir adım... ve bu nedenle Lübnan ve İsrail liderlerinin şiddeti sona erdirmek için aldıkları cesur kararı alkışlıyorum. Bize barışın mümkün olduğunu hatırlatıyor. Tekrar söyleyelim, barış mümkün." diye konuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ve anlaşmanın “Amerika Birleşik Devletleri ile yakın işbirliği içinde İsrail ve Lübnan yetkilileriyle aylarca yürütülen çabaların doruk noktası” olduğunu söyledi.
Macron, çevrimiçi olarak yayınlanan bir açıklamada, anlaşmanın “Lübnan için sayfayı çevirmesi gerektiğini” söyledi ancak şu uyarıda bulundu: “Savaşın Gazze'yi etkilemeye devam ettiğini unutmamalıyız. Fransa, düşmanlıkların sona erdirilmesi, rehinelerin kurtarılması ve büyük çaplı insani yardım teslimatı için çabalarını sürdürecek.”
Anlaşma duyurulmak üzereyken bile İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a ve ülkenin diğer bölgelerine yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdı ve ülkenin sağlık yetkililerine göre 18 kişiyi öldürdü.
Anlaşma, çatışmaları durdurmak için umutsuz çabalar başlatan ancak anlaşmanın yakın olduğunu vaat ettikten sonra düzenli olarak başarısız kalan Biden yönetiminin aylarca süren uluslararası lobi faaliyetinin ardından geldi.
ABD'nin anlaşmanın önemli bir güvenlik garantörü olması bekleniyor. Ateşkesin imzalanması, Biden yönetiminin topal kalmasına iki aydan az bir süre kala geldi, bu da başkan seçilen Donald Trump'ın 20 Ocak'ta göreve başladığında anlaşmayı desteklemeye devam edebileceği veya bozabileceği anlamına geliyor.
Üst düzey bir Beyaz Saray yönetimi yetkilisi, Trump'ın ulusal güvenlik ekibinin ateşkes planları hakkında bilgilendirildiğini doğruladı ve başkan seçilenin yönetiminin buna desteğini sürdürmesinin beklendiğini söyledi.
Bir hükümet yetkilisi, "Destekliyor gibi görünüyorlar. Ve bence bunun İsrail için iyi olduğunu düşündükleri için, Başbakan Netanyahu'nun az önce söylediği gibi, Lübnan için iyi, hükümetlerinin söylediği gibi ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal güvenliği için iyi. Ve en önemlisi, bunu şimdi yapmak yerine daha sonra yapmak, her iki tarafta da sayısız hayat kurtaracağız." dedi.
Netanyahu, ateşkes ilan etmek için üç neden olduğunu söyledi: İran'dan gelen tehdide odaklanmak; tükenen silah tedariklerini yenilemek ve yorgun yedekleri dinlendirmek; ve geçen yıl 7 Ekim'de İsrail'e saldırdığında bölgede savaşı tetikleyen Filistinli militan grup Hamas'ı izole etmek.
İsrail için önemli olan, Hizbullah'ın Lübnan'da ateşkesin Gazze'deki çatışmaların sona ermesine bağlı olduğu talebini geri çekmesiydi.
Netanyahu, 13 aylık çatışmaların ardından grubun zayıflığı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Hizbullah'ı onlarca yıl geriye götürdük, ... en üst düzey liderlerini ortadan kaldırdık, roketlerinin ve füzelerinin çoğunu imha ettik, binlerce savaşçıyı etkisiz hale getirdik ve sınırımızın yakınındaki yıllardır var olan terör altyapısını yok ettik."
Hibya Haber Ajansı