Huawei, yakın zamanda HarmonyOS Next’i tanıtarak önemli bir değişikliğe imza attı; artık yerel Android uygulamaları olan APK dosyalarını desteklemeyecek. Huawei CEO’su Richard Yu, yeni işletim sisteminin son kullanıcılara sunulmaya hazır olduğunu açıkladı, ancak bu duyuru Huawei sahipleri arasında kafa karışıklığına neden oldu.
Duyurudan bir hafta sonra şirket, yurt dışındaki birimlerin yeni işletim sistemini almayacağına dair bir açıklama yaptı. Çin dışındaki cep telefonları ve tabletler, Android Açık Kaynak Projesi’ni temel alan ancak Google hizmetlerinden ve uygulamalarından yoksun olan HarmonyOS benzeri EMUI’yi kullanmaya devam edecek ve yerel Android uygulamalarını desteklemeye devam edecek.
China Mobile’a göre Huawei, “dünya çapındaki geliştiricilere desteğini artırmaya devam edecek”. Şirket, yalnızca üçüncü taraf mağazalardaki Android uygulamalarının Google’sız telefonlarında düzgün çalıştığından emin olmak için çalışan büyük bir uygulama geliştirici topluluğu oluşturdu.
Huawei yöneticileri, küresel pazarlarda telefon ve tablet desteğinin artmaya devam edeceğine ve şirketin kendisini hâlâ cep telefonu dünyasında önemli bir yazılım ve donanım üreticisi olarak gördüğüne dair hem açık hem de kayıt dışı olarak birçok kez güvence verdi.
Ayrıca, müşterilerin HarmonyOS’a geçişi kabul etmeye hazır olana kadar Huawei’nin denizaşırı cihazları için Emotion UI (EMUI) markasını kullanmaya devam edeceğine dair resmi bir onay aldık.