Türkiye

Yurt içinde, TCMB'nin faiz kararı takip edildi. Merkez Bankası, beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metnini incelediğimizde, TCMB'nin iç talebi izlemek üzere beklemeye geçtiği, ancak ek faiz artışlarına açık kapı bıraktığı görülmektedir. Kurum olarak, iç talepte yavaşlamanın gecikmesi nedeniyle ek faiz artışı potansiyelini halen güçlü görmeye devam ediyoruz. Ayrıca, TCMB'nin mevduat faizlerindeki yükselişlerden memnun olduğunu ve trendde bir terse dönüş olursa ona göre aksiyon alacağı çıkarımını da yapabiliriz.

Bugün yurt içinde önemli veri akışı bulunmamakta.

Euro Bölgesi

Veri akışının sakin olduğu piyasada, Almanya güven endeksi beklentileri hafif üstünde -24,20 olarak açıklandı. ECB/Panetta,ekonomik durgunluk riskine karşın zamanında ve küçük faiz indirimleri çağrısında bulundu. ABD büyüme ve PCE verisinin etkisi ile küresel piyasalarla birlikte İngiltere hariç değer kaybeden borsalar, haftanın son işlem gününe pozitif başlangıç yapması bekleniyor.

Bugün Euro Bölgesinde önemli veri akışı bulunmamakta.

ABD

ABD’de 1.çeyrek büyüme %2,5 beklentinin altında %1,6 olarak açıklandı. Buna karşın ilk çeyrek çekirdek PCE endeksi ise %3,7 ile beklenti üstünde geldi. ABD’de büyüme düşerken enflasyonist baskının devam etmesi piyasalarda dalgalanmaya yarattı.Fed’in kısa zamanda faiz indirim beklentilerinin zayıflaması ile birlikte hisse senedi piyasalarında satışlar görüldü. İşsizlik maaşı başvuruları ise geçen hafta 207 bin ile pozitif görünüm sergiledi ve işgücü piyasasının hala güçlü olduğuna işaret etti. Dün seans sonrasında teknoloji şirketlerinden Microsoft ve Alphabet’te olumlu gelen bilançolar, bu sabah vadelilerde yükselişe neden oldu.

Bugün ise Fed'in yakından izlediği ve ekonomik projeksiyonlarında yer verdiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi takip edilecek. Beklentilerden yüksek gelecek veri piyasalarda risk iştahını düşürmesi beklenebilir. Ayrıca kişisel harcamalar ve gelirler verileri de piyasaların radarında olacak.

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı